Снимка: istock

Захарта е един от основните причинители на хронични възпаления в тялото. Тя има пристрастяващ ефект, а много често неусетно преминаваме границата на допустимото количество захар в ежедневното си хранене, без да го осъзнаваме. Консумацията на захар се свързва с наднормено тегло, високи нива на кръвна захар, хронични възпаления в тъканите, които в дългосрочен план могат да доведат до сърдечносъдови заболявания, автоимунни състояния, кожни проблеми, енергиен дисбаланс, метаболитни смущения.

Поради силното си въздействие върху организма, захарта може да предизвика внезапни и резки приливи на енергия, които обаче бързо спадат, а това води до трупане на мазнини в запас от всяка приета калория с храната. Резултатът е омагьосан кръг, който не само пречи на контрола на теглото, но и води до редица здравословни проблеми.

Ако искате да задоволите жаждата си за сладко, съществуват редица естествени и изкуствени подсладители, които заместват захарта много ефективно. Когато чуем изкуствени обаче, първата мисъл, на която ни навежда това понятие е, че те са вредни. Затова наблягаме на естествените, като мед, кленов сироп, кокосова захар и други.

Каква е разликата между естествени и изкуствени подсладители?

Изкуствените заместители на захарта могат да бъдат получени от естествени вещества, билки, хранителни продукти, семена, плодове, както и от самата захар.

Естествените подсладители се срещат в природата, но това не означава автоматично, че са напълно безвредни от здравословна гледна точка. Те съдържат фруктоза или други видове естествени захари, които повишават не по-малко кръвната захар и могат да доведат до същите проблеми в бъдеще.

Едно от най-важните неща, които трябва да се взимат предвид, когато се избира заместител на захарта, е гликемичният индекс. Той е показател за това колко бързо тялото реагира на приетите захари без значение от какво естество са. Гликемичният индекс показва как тялото ви реагира на погълнатата захар независимо дали е изкуствена или естествена. Резките скокове в нивата на кръвната захар се считат за предпоставка за поява на инсулинова резистентност и диабет, което може да причини здравословни проблеми в дългосрочен план.

Приемът на фруктоза и други иначе естествени захари може да увеличи хормоните на глада, а това да бъде предпоставка за съхранението на захарите под формата на мазнини. В този смисъл естествените подсладители не са напълно безвредни и с тях определено не трябва да се злоупотребява. Докато някои изкуствени подсладители имат гликемичен индекс 0, което означава, че не предизвикват никакво покачване на кръвната захар.

Кои са най-популярните заместители на захарта?

Стевия

Стевията се добива от растението със същото име. Нейният гликемичен индекс е 0, както и не съдържа фруктоза. Тя е няколко пъти по-сладка от захарта, което налага употребата ѝ в значително по-малки количества. Стевията може да се използва вместо трапезната захар и в течна форма, като добавка към храни и напитки.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 1 година

Рафинираната захар е изключително вредна за организма. Пристрастяването към нея е по-силно отколкото при хероин. Хората затлъстяват главно поради консумация на тестени и захарни изделия. Огромна заблуда е, че може да си ядеш пастички и шоколадчета и да компенсираш това със спорт като бягане или тежести.

5

Анонимен

преди 1 година

"Силния дух може да победи дори и радиация." Хахахах. Значи в Хирошима и Нагасаки са било със слаб дух, затова не са победили радиацията. Абе предполагах че има нещо такова, ама не бях сигурен!

4

Фин

преди 1 година

До Анонимен 3; явно си със забавено умствено развитие. Каквото и да ядеш по половин кило на ден ще си зле.Всичко с има граници шамандурчо.