Снимка: Istock

Декември е месецът на празниците и богатите трапези, на които алкохолът е верен спътник. Много от нас прекаляват с наздравиците по празниците, заради което едно от най-честите новогодишни обещания е да спрат алкохола поне за месец след празниците.

Всъщност, това е една много добра идея. Вижте какво се случва с тялото, когато спрете да пиете алкохол само за 30 дни.

Почивка за черния дроб

Повечето заболявания на черния дроб протичат безсимптомно и затова са изключително коварни. Преди да се усетите е възможно черният дроб да е пострадал от цироза, ако сте постоянен почитател на чашата с алкохол, дори този навик да няма нищо общо с алкохолизма. За щастие, клетките на черния дроб регенерират доста бързо и затова, ако спрете с вредния навик да пиете алкохол често, дори само за 30 дни, показателите на черния дроб ще се подобрят.

Чернодробните ензими ще влязат в допустимите стойности, холестеролът ви ще се подобри, мастната обмяна също ще се подобри. Консумацията на алкохол повишава холестерола в кръвта и създава висок риск от сърдечносъдови заболявания.

Спада рискът от рак

Алкохолът е известен с канцерогенното си въздействие върху клетките. Това се посочва в Националната програма по токсикология към Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ. В доклада се посочва още, че рискът от развитие на рак, свързан с алкохола, нараства бавно с течение на времето, особено ако се пие редовно, пише healthline.com. Спирането на консумацията на алкохол може да намали този риск.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase