Снимка: БГНЕС
fallback

Учени разкриха загадката на измененията в клетките, съпътстващи появата на злокачествени туморни образувания, предава БГНЕС.

Резултатите от изследването са публикувани в бюлетина на Националната академия на науките (Proceedings of the National Academy of Sciences). Учените от института за изследване на левкемията "Хосе Карерас" и университета в Барселона анализира ролята на загубата на нуклеотидния фрагмент от транспортната РНК, обозначена като нуклеотид Y, по време на трансформацията на клетката в злокачествена.

Оказа се, че в този случай протеинът, който генерира нуклеотид Y, се изключва чрез епигенетична регулация, причинявайки образуването на малки, но агресивни тумори.

Учените подчертават, че най-много изменения се наблюдават в гена TYW2, което се наблюдава при рак на стомаха, на дебелото черво и на матката и което намалява значително шанса за оцеляване на пациентите.

Учените възнамеряват да открият начин за възстановяване активността на TYW2 и как да върнат загубения нуклеотид към клетъчния механизъм на синтеза на протеини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Аз да ти го допълня

преди 3 години

Анонимен 21Загубено време е да говориш по такива теми с прости хайванчета, които нямат представа от основите на биологията! Кажи ми как се казва захарта а РНК и аденинът каква комлементарна база изисква!

22

Анонимен

преди 3 години

До Да допълня...Какво точно ще допълваш бе, ***! Става дума за съвсем различни неща, ПО-ТОЧНО НЯМАТ нищо общо! АМА НАЛИ Е ДА ОПЛЮЕШ РУСКАТА ВАКСИНА!Никой не те задължава да се ваксинираш с руска ваксина! Ако искаш лекувай се с клизма с чесън! А и да цръкнеш няма да е "за народа загуба велика"!

21

Да допълня...

преди 3 години

Това откритие е по надеждно от руската ваксина.Пожелавам им успех в борбата с рака.

fallback