Снимка: pixabay
fallback

Ново проучване на Университета в Кент съобщава, че при жените, които раждат момчета, има със 79% по-голям риск от развитие на следродилна депресия от тези, които раждат момичета. Изследователите отбелязват също, че жените, които имат усложнения при раждане, са с 174% по-предразположени към следродилна депресия, пише Neurosciencenews.

Д-р Сара Джонс и д-р Сара Майърс от Университетското училище по антропология и опазване (SAC) заключават, че както самите бебета, така и усложненията при раждането са рискови фактори за следродилната депресия. Според тях това трябва да е в помощ на здравните специалисти да идентифицират и подкрепят жените, при които е по-вероятно да развие това състояние. 

Техните изследвания също така показват, че при жените с тенденция към депресия, проблеми с безпокойството и стрес, които винаги са били изложени на повишен риск от следродилна депресия, са по-малки шансовете за развиването и, ако са изпитали усложнения при раждане. Това вероятно се дължи на факта, че именно тези жени получават най-голяма подкрепа след раждането, ако проблемите им са били отчетени преди това. Тази констатация е показателна, че запознаването с личностния профил на всяка родилка и подкрепата и преди раждане могат да бъдат изключително важни за предотвратяването на развитието на следродилна депресия.
 
Д-р Джонс казва, че следродилната депресия е състояние, което може да се избегне и е доказано, с предоставянето на допълнителна помощ и подкрепа за жените, изложени на такъв риск.
 
Д-р Джонс и д-р Майърс също така са провели редица изследвания, за да преценят дали има връзка между пола на бебетата и следродилната депресия, поради връзката между възпалителния имунен отговор при раждане и развитието на депресивни симптоми. Възпалителните пътища при раждане, както всички останали възпалителни имунни отговори могат да бъдат причина за поява на депресивни симптоми. 
 
Както опитът с усложненията при раждане, така и бременността с мъжки фетус на един и същ принцип са асоциирани с повишено възпаление, което може да бъде причина за поява на депресивни симптоми, но това изследване и отношението му към следродилната депресия все още не е напълно ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 5 години

Унижавани, бити и убивани жени в момента има само в Саудитска Арабия. В Европа и в познатия на МЕНЕ свят няма такива. Можеш спокойно да отидеш да се бориш за правата на жените в Саудитска Арабия. Тука трябва да се пенсионираш след мен, понеже живееш повече от мен, а произвеждаш по-малко и следователно работиш по - малко от мен. В цивилизования свят 80% от убитите и битите са МЪЖЕ. А напоследък и 80% от унижаваните са мъже. Ако това продължава ще станете свидетелки на вълни от истинско насилие.

5

Анонимен

преди 5 години

Израелската армия прави експеримент - изисква от жените в армията да попълват същите нормативи като мъжете. Резулатата е, че нормативите не са попълнени. Причината - контузии, водещи до трайна инвалидност всред женския военен състав. Докато нещастните феминистки не разберат, че има ФИЗИОЛОГИЧНИ разлики между мъжете и жените, трябва да бъдат държани в трудови лагери и да изработват МЪЖКИ норми без никакви допълнителни улеснения. Трябват ЗАКОНИ срещу феминизма! Той е по - опасен от комунизма!

4

Анонимен

преди 5 години

Нямам нищо против жените да се хвалят в каквото и да е. Има против да си присвояват чужди постижения. Има против и да се правят на велики, крадейки чужди постижения в области, в които никакви ги няма.99.999% от нещата, които можеш да пипнеш, са измислени и произведени от мъже. Когато жените започнат да строят поне 20% от пътищата, жилищата, колите, корабите и камионите, имат право да претендират, че имат право на претенции. Да си чувал за дървосекачка? А за багеристка? Я марш...

fallback