Снимка: Istock

Ако искате да се чувствате добре, може би сте опитвали какво ли не, но сякаш може би нещо изпускате. Отслабването и добрата форма са мисия, която е свързана не само с храна, но и с движение. А към това уравнение трябва да добавим и нашето собствено самоусещане.

Чували ли сте за соматични тренировки? В следващите редове ще ви разясним повече за тази нова уелнес концепция.

Какво е соматично движение?

„Соматичното движение помага на хората да влязат в хармония с тялото си, да освободят натрупаните емоции, да се отърват от травмата и да управляват психичното си здраве“, това споделя инструкторът Кристин Макгий. „Соматичното движение се извършва съзнателно и се фокусира върху вътрешното преживяване, а не върху резултата“, казва тя.

„Упражнението е физическа активност, която се прави, за да подобри вашата сила, издръжливост, мобилност или цялостно здраве. Често си представям соматичното движение като движение в името на движението и вътрешната връзка, за разлика от движението за крайна цел или резултат.“ Терапевтът по соматично движение Сю Чой казва, че обича да описва соматичното движение като начин за движение на тялото, който не се ръководи от представянето.

Какви са ползите от соматичното движение?

Помага при хронична болка

Научни изследвания показват, че соматичното движение може да помогне на много хора, които изпитват хронична болка. Например в едно проучване, хора с хронична болка, които редовно са се занимавали със соматично движение в продължение на една година, са имали 86% намаление на дните, в които са изпитвали болка, в сравнение с хора с хронична болка, които не са правили никакви соматични движения.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase