Снимка: Istock

Бъзът е растение, което вирее отлично по нашите ширини. Срещат се три основни вида бъз – черен, червен и тревист. Плодовете на бъза наподобяват боровинки по форма и големина, но вкусът им е по-различен. Те са известни с огромното количество витамин С в състава си. Богати са на антиоксиданти и фитохимикали, полезни за здравето.

Какво съдържа бъзът?

Хранителната стойност на бъза е изключително богата. В тези миниатюрни плодчета се съдържа цяла палитра от полезни вещества – калий, фосфор, мед, витамините А, С, В, както и растителни протеини и диетични фибри. Като прибавим към тях и богатото наличие на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, ценността на бъза за здравето е огромна.

Кои са най-важните ползи за здравето от бъза?

Стимулира храносмилането

Въпреки че повечето плодове и зеленчуци са полезни в храносмилането, защото са богати на фибри и стимулират перисталтиката на червата, бъзът има особено мощни свойства в тази сложна система. В една чаша бъз се съдържат около 40% от необходимите фибри за деня, което стимулира допълнително чревните движения и обработката на храната.

Бъзът контролира запека, намалява подуването и газовете и като бонус помага на бъбреците в отделянето на урина, стимулирайки функцията на пикочните пътища.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase