Източник: Reuters

Промяната в цвета на зъбите може да се наблюдава както в невитални, така и във витални зъби. Оцветяването на зъбите се разглежда като външно (екзогенно) и вътрешно (ендогенно). 

Външно (екзогенно) оцветяване
 
Външното оцветяване на зъбите се дължи на някои вещества, които оцветяват или увреждат структурата на емайла. Причините могат да бъдат различни при млади и при възрастни пациенти.
 
При младите хора външното оцветяване се наблюдава в областта на шийката на зъба. Дължи се на лоша орална хигиена, стари пломби, кървене от венците, натрупване на плака и на хранителни остатъци, хранителни оцветявания, наличие на хроматогенни бактерии и гъбички. 
 
При по-възрастните пациенти може да се наблюдава сивкаво, кафеникаво или черно оцветяване на зъбната повърхност в съседство с гингивалната тъкан. Оцветяванията при тях най-често се дължат на лоша орална хигиена, тютюнопушене, употреба на кафе, чай, вино. По-интензивно са оцветени лингвалните повърхности на зъбите.
 
Продължителната употреба на някои хигиенни средства, като вода за уста, съдържаща хлорхексидин, може да доведе до нежелани резултати-оцветявания по зъбите, по езика, разязвявания на лигавицата, оцветявания на пломбите. Тези разтвори предизвикват кафяво-черни оцветявания. Трябва да се правят кратки почивки при употребата на разтвори за жабурене с хлорхексидин и да се внимава за концентрацията на веществото в тях.
 
Прочети още за другите причини за оцветяванията в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase