Reuters
fallback

Оказва се, че времето, по което започваме и приключваме работа, има по-голямо значение, отколкото предполагаме. То може пряко да повлияе биологичния ни часовник и да се отрази не само на съня, но и на общото ни здравословно състояние.

Доказателство за това дава проучване на британски учени. В опит да установят дали работното време на служебно ангажираните хора съвпада с личните им предпочитания, учените организират мащабно допитване. Очаквано, работещите хора имат различни предпочитания за начален и краен час на работния си ден. 

Най-предпочитан е диапазонът от 8 до 16 часа, а веднага след него се нарежда диапазонът от 10 до 18 ч.
 
Според учените тези предпочитания отговарят на усещането на хората за това кога са най-работоспособни. По-подробният анализ на данните обаче показва, че двата най-предпочитани часови диапазони за работно време са избирани от точно определени възрастови групи и за това има чисто биологично обяснение.
 
Установено е, че до 24-годишна възраст хората предпочитат да спят до по-късно сутрин и с оглед на това по-младите работещи хора търсят работно време, което да започва след 10 часа.
 
Още за идеалното работно време за здравето, четете в Puls.bg 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 6 години

Утре отново на бюрата, колкото и да не ни се иска????За какво ревете, като вдовица за....Има хора, които са принудени от живота да захвърлят и бюра и образование, и да работят на крак по 10-12 часа на ден, или да зарежат родителите си и да гледат стари хора навън, само и само да имат някакви доходи.Знаете ли, колко безработни инженери карат такси, работят работа за среднисти, илисе борят със системата в свой езва кретащ малък бизнес? А уж има липса на кадри.Още по-зле ще става...

9

добре съм

преди 6 години

а вие британците трудолюбиви ли сте или сте само наблюдателни

8

,,моите мацки,, бан

преди 6 години

те некои само ,,купонясват,, други работят вместо тях ,затова пречат на нормалните да правят квото те не искат

fallback