Reuters

Данните от проучване, публикувано наскоро в журнала Journal of Health and Social Behavior, показват една интересна закономерност, касаеща брака. Здравите хората, които са щастливи в съвместния си живот с брачна половинка, живеят по-дълго от хората, които също са здрави и щастливи от живота си, но са необвързани и прекарват живота си сами.

 
Важно е обаче да се отбележи едно. Разликата в продължителността на живота при обвързани хора и ергени изчезва, когато се появят здравословни проблеми.
 
Заключението на учените е, че бракът наистина има протективна роля върху здравето, но само при здравите хора. В случаите на сериозно заболяване ролята на брачната клетва като поддържащ здравето фактор постепенно избледнява.
 
Данните са събрани сред близо 800 хиляди души, а проучването е продължило 20 години между 1985 г. и 2005 г. В този период редовно е проследявано здравословното състояние на участниците на база на това дали те живеят с брачен партньор или не. Резултатите от преживяемостта на анкетираните през 20-годишния период показват, че вероятността от сериозни здравословни проблеми при самотните хора е със 75% по-висока от тази при брачно обвързаните.
 
Oще за ползите от брака върху здравето може да прочетете в Puls.bg 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase