Архив: Булфото

От АГ медицински център "Димитров" в София заявяват, че не могат да изпълнят ин витро процедурата на вдовицата Ася Йорданова, защото ще нарушат закона, макар и да са съпричастни с трагичните събития в живота й.

Казусът на жената породи обществен дебат по повод нормативните изисквания за асистирана репродукция.

Още по темата

Ася и съпругът й мечтаят за дете от години и имат шанс да станат родители, докато той не загива нелепо по време на работа. Лекарят, който е трябвало да приключи последния етап от ин витро процедурата и да направи трансфера на здравите ембриони, заявява, че те трябва да бъдат унищожени, като се позовава на наредба.

"В края на месец юли бяхме запознати с трагичните събития в семейството", съобщават от болницата в становище до медиите и уточняват:

"Съгласно чл.70., ал.5 от Наредба 28./20.06.2007 за дейностите по асиситирана репродукция въпросните ембриони са блокирани и се съхраняват в медицинския център. До ден днешен няма постъпило заявление от страна на пациентката относно прехвърлянето на ембрионите в друга клиника. При постъпвенето на такова заявление действията от наша страна ще са съгласно препоръките  на контролния орган, именно Изпълнителната агенция по трансплантации".

От Медицинския център припомнят коментара на здравния зам.-министър д-р Мирослав Ненков: ''Аз не мога да принудя колегата да довърши процедурата, защото това би било нарушение на функциониращ в момента нормативен акт''.

"От думите му стана ясно, че предстои промяна в наредбата. Ако след общественно обсъждане се стигне до промяна, то ние ще подходим отговорно и отново ще се съобразим с нормативната уредба", допълват оттам.

Вчера омбудсманът Мая Манолова също излезе с позиция по случая и настоя пред здравното министерство ограничаващата наредба да се коригира.

"От човешка гледна точка, всеки от нас специaлистите на Медицински център Димитров, споделя тревогите на вдовицата Ася Йорданова и желанието и да бъде майка. За съжаление, подобни трагедии показват непълнотата в законодателството", обобщават от клиниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase