Снимка: архив, Reuters

Често се изправяме пред дилемата дали да вземем хапче или да си сварим чай от набрани билки, или да вземем таблетка с екстракт от билки, или да си сварим чай от аптеката… въпросът е, че понякога ни се налага да избираме между народната медицина и контролираната.

"Народната медицина не изключва официалната в никакъв случай. Но при остри заболявания не е удачно да се обръщаме към първата. В такива моменти е добре да разчитаме на фармацията. Въпреки това битовата медицина е подходяща за третиране на хронични заболявания", това посочи фармакологът проф. Витан Влахов в студиото на "България сутрин".

Според него българите имаме лошия навик да взимаме прекалено много лекарства, а това можело да доведе до подобряване на резистентността на вирусите.

"В Швеция съм чувал, че понякога медиците лекуват с антибиотици от времето на пеницилина. Не вярвах, но се оказа, че действа. Това се дължи на факта, че те рядко предписват антибиотици. По този начин вирусите нямат резистентност към лекарствата. У нас уви, този метод не би подействал, тъй като прекаляваме с хапчетата", отбеляза още той пред Bulgaria ON AIR.

Разговорът обхвана и друг проблем на родната фармацевтична индустрия, а именно честата липса на лекарства за сериозни заболявания като онкологичните.

По думите на Влахов в развитите държави този проблем не съществува, а у нас се дължи на изгубената битка между държава и индустрия.

Фармакологът предупреди, че лекуването чрез интернет на принципа "аз прочетох, аз видях, аз знам", понякога може да бъде пагубно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase