Reuters

Хрущялът е вид съединителна тъкан и има защитни функции – предпазва костите и ставите от механични увреждания при движение. С времето, хрущялните тъкани се износват – от напредването на възрастта или от прекомерното натоварване при млади хора и спортисти. Омекотяващият им ефект силно се понижава, което води до появата на повърхностно триене и болка между някои ставни и костни тъкани, особено в натоварени стави като коленните. 

При наличието на подобни състояния, лекарите могат да препоръчат различни болкоуспокоителни, хранителни добавки и дори хирургични интервенции, но прилагането на някои хранителни навици може да не само да подобри състоянието, но дори да доведе до изграждането на нова хрущялна тъкан.
 
На първо място, необходимо е да се спазва противовъзпалителна диета за предотвратяването на състояния като остеоартрит. Централно място в този тип хранене заемат пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бяла риба и бяло пилешко месо, зехтин, ядки и авокадо. Храни със силни противовъзпалителни свойства са още чесъна, лука, магданоза и целината – колкото по-пресни и сурови се консумират, толкова по-здравословни са за ставите и хрущялите. Провъзпалителните храни и напитки, съдържащи преработени въглехидрати като бяло брашно, бяла захар и бял ориз трябва да се избягват.
 
Глицин и пролин са най-изобилните аминокиселини, съдържащи се в колагеновите влакна на хрущялната тъкан. Макар тялото да произвежда тези две съединения, добавянето им към хранителния режим може само да помогне на ставното здраве. Най-големи концентрации на глицин и пролин се намират в домашно приготвените рибни и костни бульони. Те могат да се пият самостоятелно или да се добавят към супи, сосове и други ястия.
 
Още за храненето в помощ здравето на ставите може да прочетете в Puls.bg
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase