Източник: Reuters, архив
fallback

 Устната хигиена е по-важна, отколкото мнозина от нас предполагат. От данните на проучвания става ясно, че заболяванията на венците могат да доведат до развитие на други проблеми в организма, включително повишават и риска от сърдечносъдово заболяване. 

 
За радост, има лесни начини, с чиято помощ можем да поддържаме зъбите си здрави и силни от детството си старостта...
 
1. Да започнем от ранно детството
 
Въпреки големия напредък в превенцията на кариесите, има данни, че едно на всеки четири деца развива признаци на кариес преди да започне да ходи на училище. Половината от всички деца между 12 и 15 години имат кариеси. 
 
Според президента на Американската асоциация за дентална хигиена Карин Соли грижата за зъбите следва да започне още с поникването на първия зъб. За целта може да се използва навлажнена кърпа или много мека четка. Около 2-годишна възраст децата следва да се насърчават да почистват зъбите си сами с четка. 
 
2. Да използваме достатъчно, но не прекалено, флуорид
 
Флуоридът укрепва емайла, като по този начин намалява риска от образуване на кариес. Много пасти за зъби и различни видове вода за уста съдържат флуорид. Специалистите препоръчват употребата му да започне още от ранно детство.
 
Важно е също така и да не се прекалява. Използваната паста за зъби следва да бъде не повече от грахово зърно, тъй като прекомерните количества могат да доведат до поява на бели петна по зъбите. 
 
3. Да мием зъбите си два пъти дневно
 
Четкането на зъбите сутрин и вечер е необходимо. Освен това е важно да сменяме четката за зъби на всеки 3 – 4 месеца. Хората, които носят брекети, се нуждаят от специални четки, както и от други методи, за да почистват зъбите си. Следва да се обърнем за съвет към стоматолога си.
 
Още полезна информация за денталното здраве ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback