Снимка: Bulgaria ON AIR

Проектът “Здраво бъдеще” прави безплатни прегледи и консултации в детските градини в грижа за най-малките пациенти. По последни данни обаче над 50% от прегледаните деца показват проблеми с денталното здраве.

"Тази идея се зароди сред екипа на доктор Дамянов, че трябва да поощрим децата, които могат, учат и са нашето бъдеще. Затова проектът е под надслов "Здраво бъдеще", с което искаме да поощрим и мотивираме децата, в които виждаме, че ще дърпат държавата напред", заяви стоматологът д-р Вероника Василева.

Стоматологът подчерта, че дори и възрастните, които нямат оплаквания, е хубаво даизградят рутина и да посещават поне два пъти годишно стоматолог за профилактика. При по-малките е необходимо те да посещават зъболекарския кабинет 3-4 пъти.

"Детските зъби са по-податливи за развитие на кариес. Хигиената не е оптимална и не е толкова ефективна, заради недобрата фина моторика на децата в тази възраст. Честите похапвания на сладки храни и напитки също са фактор", разясни д-р Василева за Bulgaria ON AIR.

При децата кариесът е доста често срещан. Интересно правило, което стоматологът отбеляза, е това, че между храненията и миенето на зъбите трябва да има интервал от 30 минути.

"Сладкото е нещо, което всички обичаме и не го ограничаваме за децата, но нашият екип препоръчва, когато поощряваме децата по някакъв повод, то да бъде с шоколад или чисти шоколадови изделия, а да не бъде с лепливи бонбони, близалки или сокове с лепкава консистенция", почерта д-р Василева.

Д-р Василева посочи, че още от най-ранна детска възраст малчуганите трябва да влизат с родителите си в банята, за да се учат да имитират това, което правят възрастните.

Д-р Василева поясни, че грижата за детските зъби, дори и млечните такива, е изключително важна, тъй като проблеми с временните зъби могат да повлияят на цялостното здраве на устната кухина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase