Източник: Reuters
Изтръпването е често срещано неприятно чувство. Причините за него са много и разнообразни. Най-елемантарните примери за неговата поява са изтръпването на ръката, след като сме заспали, подпрени на нея, или след дълго седене с кръстосани крака. В тези случаи обаче неговата продължителност трае няколко минути и в повечето случаи сами разбираме за причината, която го е предизвикала.
 
В други случаи обаче изтръпването се появява без видима причина, спонтанно, на сутринта, или пък се развива бавно, но постепенно се засилва и започва все повече да прави впечатление. Понякога може да е съпроводено с болка, с чувство за парене, мравучкане, мускулна слабост до невъзможно самостоятелно придвижване. Съпровождащите симптоми са различни, в зависимост от основната причина за изява на изтръпването.
 
Във всички случаи появилото се внезапно, без видима причина, или постепенно усилващото се изтръпване налагат задължително провеждането на медицинска консултация.
 
Причина за поява на изтръпването е засягането по един или друг начин на структурата на нервната клетка и/или на нейните израстъци или фактори, които пречат на нейното нормално функциониране.
 
В общия случай се касае за появата на периферна невропатия, която може да засегне само един нерв - мононевропатия или да е множествена, засягаща много нерви.

Повече за периферната невропатия прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase