Източник: Reuters, архив

 Оралната хигиена е най-добрият приятел на красивата усмивка. Тя отнема сумарно не повече от 10 минути дневно, обаче значението ѝ в поддръжката на зъбите е колосално. Почистването на зъбните дъги намалява количеството на бактериалната микрофлора в устата. Също така отстранява хранителни остатъци и вещества, които нарушават денталния емайл. Най-елементарната и ефективна форма на орална хигиена е четкането на зъбите.

 
Нищо не помага в редуцирането на бактериалния плаков биофилм, както механичното четкане на зъбите с четка за зъби. Четкането поддържа зъбите здрави, блестящи и бели. Извършва се с подходяща четка и паста за зъби сутрин и вечер с минимум 3-минутна продължителност. Днес ще разгледаме някои от многобройните методики на четкане.
 
1. Метод на Фоунс - кръгов метод
 
Методът на Фоунс представлява търкането на зъбите с кръгови движения по типа на т.нар. "димче от коминче". Двете зъбни редици се допират и четката се насочва така, че влакната да са перпендикулярни към зъбната повърхност. След това с кръгови движения четката се премества последователно от ляво надясно или обратно.
 
Повече за това как да четкаме зъбите си правилно четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase