Снимка: архив Reuters

Почти всеки втори български мъж и всяка пета българска жена са закоравели пушачи, които пушат всекидневно, сочат данни от националната статистика за употребата на тютюневи изделия от българите.

Дали това ще се промени от 1 май следващата година предстои да видим, но от тази дата върху всяка кутия вече освен предупредителен надпис за вредите от цигарите, ще има и по една смъртоносна картинка.

Още по темата

Изображения с мъртъвци, хора на системи, поразени от рак бели дробове и развалени зъби, дете до умиращ възрастен в болница или дори коленичило до гроб, са само част от картините, които ще се появят върху опаковките.

Това решиха депутатите като приеха окончателно промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които се налагат заради новите изисквания на Европейския съюз.

Производителите ще имат възможност да избират от десетки стряскащи изображения за кутиите с цигари.

Целта е пушачите да бъдат провокирани да спрат цигарите. Стряскащите картинки с текстовете трябва да са от двете страни на кутията, както и на външните опаковки - примерно на стековете. Трябва да покриват по 65% от двете страни на кутията.

Също така от май 2017 г. ще бъдат спрени от продажба ароматизираните цигари и съдържащите добавки, претендиращи, че тонизират организма или че улесняват абсорбирането на никотина.

С новите текстове се въвежда и забрана за рекламата на електронните цигари в медиите. Освен забраната за реклама, не се позволява на тютюневи компании да финансират радио и телевизионни предавания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase