Снимка: Reuters

От 20 май кутиите с цигари ще се продават със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето, решиха преди 2 седмици депутатите с промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Кошмарните гледки ще заменят досегашните предупреждения от сорта на "Пушенето убива", "Тютюнопушенето може да доведе до бавна и мъчителна смърт", "Тютюнопушенето води до състаряване на кожата", "Тюнопушенето увеличава риска от рак" и други стряскащи изречения.

Според промените, приети на първо четене, предупредителните илюстрации ще станат задължителни от 20 май, а срокът е до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г. Идеята е ясна – да бъде намалена употребата на цигари в страната. Всъщност този подход далеч не е новаторски и в редица страни ужасните кутии трябва да стряскат пушачите.

Дали обаче ще има ефект от тази мярка? Екипът на Dnes.bg попита своите читатели: Ще ви откажат ли от цигарите зловещите картини по кутиите? В анкетата участие взеха над 2620 наши читатели.

Оказа се, мнозинството от тях не вярват в успеха на подобна кампания. За 28% от анкетираните например тази мярка е глупав похват, който няма да има успех и да намали броят на пушачите.

На обратния полюс са едва 6% от отговорилите, според които страшните картинки ще ги накарат да спрат цигарите с мисъл за здравето си.

Други 8% изразяват мнение, че трудно подобна мярка би имала резултат, но все пак е важно и как точно изглеждат кутиите.

Приблизително всеки четвърти (23%) споделя, че никога не е пушил през живота си и няма намерение да го прави, а 19% от анкетираните вече са спрели цигарите и отчитат, че се чувстват много по-добре без цигарен дим.

Не са малко и тези, за които цигарите и ракията са останали последните радости в живота. 16% от участвалите в анкетата за нищо на света не биха се разделили с вредния навик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase