Източник: Reuters, архив

В последните десетилетия се наблюдава тенденция към увеличаване броя на децата с наднормено тегло. Докато през 70-те години на 20 век основните проблеми били свързани с осигуряването на калорична храна, богата на белтъци и витамини, днес нещата изглеждат по съвсем друг начин: съвременните деца консумират прекалено много въглехидрати и далеч по-малко плодове, зеленчуци и ядки. Благодарение на задълбочени проучвания сега е ясно, че формирането на определени вкусови предпочитания при децата има дълга история, започваща още от вътреутробното развитие. Храносмилателната система на човека е пригодена да обработва всякакъв вид храна. От една страна това прави хората свободни в избора си на хранително меню, но от друга ги поставя пред дилемата на разнообразието.

Как детето се научава кои са „правилните“ храни?

Най-общо казано развитието на вкусовите предпочитания при детето зависи от биологичните особености на всеки организъм и обкръжаващата го среда. Поради генетично обусловени физиологични особености всяко дете оценява три вкуса като позитивни. Това се случва в различен период от време след раждането:

Сладко – от първи ден след раждането

Солено – от четвъртия месец

Умами или вкусът към месото – от шестия месец.

Повече за формирането на вкусовите качества у детето четете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase