Снимка: Istock

Усещане за подуване, покачване на килограми, подуто лице и крайници... Това са само част от признаците за задържане на излишни течности в организма. Причините могат да бъдат различни – консумация на солени, тестени храни и сладкиши, хормонални промени около месечния цикъл, бременност, менопауза, здравословни проблеми, прием на медикаменти.

Консултацията с лекар винаги е важна, ако задържането на течности се случва често и не успяваме да го регулираме. Въпреки че има различни диуретични хранителни добавки, има храни и напитки, за които е известно, че действат като естествени диуретици.

Примери за такива са диня, домати, тиквички, цвекло, целина, джинджифил, краставици, брюкселско зеле, цитруси, магданоз, спанак. Кои други полезни храни и напитки може да добавите в менюто си, вижте в галерията ни.

Сладки картофи

Сладките картофи могат да имат лек диуретичен ефект благодарение на съдържанието на калий и магнезий. Те също са добър източник на фибри, които не само засищат, но и подобряват перисталтиката. Картофите са богати и на витамини С, А, витамини от групата В и други.

Пъпеш

Вкусният и сочен пъпеш е чудесна лятна храна срещу задържане на излишни течности. Плодът съдържа аминокиселина, наречена цитрулин, за която се смята, че може да допринесе за диуретичния ефект. Цитрулинът участва в начина, по който тялото ни се прочиства от отпадъците чрез урината. Калият също присъства като минерал във всички видове пъпеши.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase