Източник: Reuters, архив

През различните етапи на живота нуждата от сън и качеството му се променят. Естествено е да спим като бебе, когато сме бебета, а по-късно, когато настъпи и периодът на юношеството, задължително да си лягаме късно. Като възрастни вече започваме да ценим следобедните дрямки, тъй като сънят никога не стига.

Напълно нормално е с течение на времето сънят да се влошава. Твърдението, според което колкото повече остаряваме, толкова повече нуждата от сън намалява, е само мит. 

Според специалистите остаряването се свързва с нарушение на съня, но то не е причина за появата на тези проблеми. Повечето възрастни се нуждаят от 7 – 8 часа сън всяка нощ и тази необходимост не се променя до края на живота ни. 

Както мъжете, така и жените са засегнати от промени в модела на съня в някакъв момент от живота си и през конкретните етапи на развитие. При жените този вид нарушения започват по-рано. Според специалисти причината е, че момичетата в по-голяма степен страдат от стрес и депресии, което значително допринася за развитието на инсомния.

Повече за промените на съня през различните етапи на живота може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase