Снимка: Bulgaria ON AIR

Ковид-19 атакува с нови варианти, наречени “Флирт”. За мутацията на вируса, който блокира света преди няколко години, информират от центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Учените алармират, че ваксините не действат срещу новия вариант.

"Става въпрос за група от варианти - KP.1, KP.2, KP.3, генетично свързани помежду си. Потомци са на друг вариант - JN.1, който предизвика възход в редица държави, в това число и САЩ. Често наименованието на вариантите идваше от социалните мрежи. "Флирт" идва от съкращението на аминокиселините, на две от водещите мутации, характерни за тези варианти - FL идва от замяната на аминокиселина фенилаланин и ризин. RT идва от аргинин и треонин", обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

Проф. Александрова допълни, че вирусът непрекъснато се променя, подобно на всички останали вируси. Няма данни да се смята, че този нов вариант има по-различна клинична картина. Според проф. Александрова “Флирт” няма да представлява заплаха.

“Специалистите се срещат с обичайните хрема, кашлица, възпалено гърло, главоболие, болки в тялото, умора. Случаите на загуба на вкус и мирис са много по-редки, в сравнение с началото. Пациентите все по-често се срещат със стомашно-чревни симптоми - гадене, повръщане, диария. Това кара и специалистите в началото да мислят за други вируси", обясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Относно ваксините, вирусологът каза, че защитата е около 51%, тъй като те се фокусират върху последния актуален подвариант на вируса. “Очевидно е, че няма как да спре инфекцията, но се смята, че все още дава защита срещу тежко боледуване. Събират се всякакви данни. Дали по-бързо заразява? Едва ли, но във всички случаи, като един следващ вариант, бяга по-добре от имунния отговор", стана ясно от думите ѝ.

Проф. Александрова уточни, че няма нови препоръки от Центъра за контрол на заболяванията по отношение на ваксинацията. А във връзка с изтеглянето на ваксините на AstraZeneca, специалистът успокои, че няма повод за притеснение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase