Reuters, архив

Зъбите се разполагат в устната кухина, като са интегрирани в околните пародонтални тъкани - гингива, периодонтални влакна и кост. Здравето на всички тези компоненти се намира в силна многопосочна връзка - при влошено състояние на зъбите страдат и останалите тъкани.

1. Какво е дентален гранулом?

Зъбният гранулом представлява резултата от хронично зъбно възпаление и инфекция, които преминават през каналите на зъба, и излизат в костта около върха на зъбния корен. Това е хроничен грануломатозен локализиран периодонтит. Той е реакция на имунната система, която се опитва да ограничи разпространението на болестотворните причинители в костта. Представлява окръглена зона на възпаление в костта, което предизвиква нейното стопяване и образуването на нейно място на гранулационна тъкан. Грануломната тъкан е патологично променена тъкан, често обградена от съединително-тъканна обвивка. Това капсулиране на инфектираните тъкани, което се получава, не елиминира възпалението, а го превръща в хронично огнище на инфекция.

2. Какви са симптомите?

Такова огнище на инфекция е латентно, безсимптомно или с незначителна болезненост и тежест при голямо натоварване. Често се открива случайно на рентгенографии, направени по друг повод. При определени условия - прекомерно количество на инфекциозния агент, потискане на имунната система (например при настинка), то може да се активира. Този процес се нарича екзацербация - обостряне на хроничното възпаление.

Повече за зъбния гранулом може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase