Снимка: Reuters, архив

Според специалиста по здравословно хранене Ипократис Пападимитракос новият данък върху храните с добавена повече от препоръчаното от специалистите захар, сол и кофеин, няма да откаже хората от тях.

Още по темата

"Сухият режим в САЩ не е спрял консумацията на алкохол. 80% от потребителите не си променят поведението спрямо ценовия диапазон на продуктите", отбеляза той по bTV.

Според него много по-важен в случая е информираният избор.

По думите му масово хората не са информирани.

"В провинцията да пиеш безалкохолна напитка все още представлява престиж и това е, защото те не са информирани", настоя Пападимитракос.

Той смята, че с въвеждането на новия данък вредните храни просто ще станат с по-големи грамажи, защото така производителите ще обяснят по-високата цена на потребителите.

"Нека ДДС на първичните продукти – зеленчуци, плодове и млечни продукти да се намали наполовина. Нека хората се стимулират да купуват по-евтина храна, а не да не купуват по-скъпа храна", призова Пападимитракос.

Според разчетите на консултанта по устойчиво развитие Боян Рашев новият данък ще доведе до загуба на 3500-4000 работни места и голям ръст на контрабандата от Румъния, където ДДС на храните беше свалено.

Председателят на Съюза на българските медицински специалисти проф. Асен Гудев обаче категорично защити идеята на здравния министър Петър Москов.

"Мярката е въведена и в други страни. Има много сериозни научни доказателства от епидемиологични и интервенционални проучвания, че съдържанието на тези субстанции е свързано с висока сърдечносъдова смъртност, висока заболеваемост от диабет и онкологични заболявания", коментира той.

По думите му в Дания и Финландия се е стигнало до 70-85% намаляване на сърдечносъдовата смъртност с мащабни проекти, в основата на които е било избягването на рисковите храни.

Проф. Гудев коментира, че ситуацията сега около новия данък му напомня на дебата за тютюнопушенето в заведенията, където отново срещу здравните аргументи се хвърляха предимно икономически.

"Имаме много грешен сигнал към младото поколение. Ако цената за бизнеса е да имаме повече инфаркти, това за мен е твърде краткосрочна печалба", каза медикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase