Снимка: Булфото, ахрив
fallback

До края на януари в болниците и аптеките ще бъде въведен персонален пръстов идентификатор.

Всеки здравноосигурен пациент ще има такъв и само така ще може да докаже своето присъствие в болницата. Това обяви здравният министър Петър Москов в ефира на Нова телевизия.
 
Москов обясни, че всеки пациент ще има свой индивидуализиран пакет за доболнична помощ, като по неговия личен здравен статус ще се преценява какво количество направления могат да му бъдат отпуснати през годината.

"За да имаме пари в нашата Здравноосигурителна каса, трябва да има приватизация. Това е една от причините болниците да са пълни с пациенти, които не са болни. Една от най-разпространените диагнози през миналата година беше "консервативно лечение на пикочно-половата система", коментира здравният министър.

По думите на Москов ще има основен пакет със заболявания, които веднага ще бъдат подпомогнати от касата. Ще има и допълнителен пакет – за болницата, която пациентът си е избрал.

Oще по темата

"Ще приложим добре забравеното правило – какви са критериите да влезете в болница и какви са критериите да ви изпишат", допълни той.

"Ако вие сте късметлия и имате нужда от конкретен специалист, ще се доберете до направление. Така беше досега. От тук нататък вие ще имате своя минимален гарантиран достъп за здравноосигурителния си статус. Това са прости разчети", каза министърът.

За проблема с липсващите ваксини, Петър Москов бе категоричен, че имунизациите за новородените са изцяло осигурени.

"Що се отнася до реимунизацията на 6-годишните, тя ще бъде възстановена до края на тази година", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Ред арми

преди 8 години

Отпечатък от мозъка да му вземат на тоя ***

29

Анонимен

преди 8 години

Може и на изборите с пръстов отпечатък, само че на средния пръст

28

Анонимен

преди 8 години

Какви пръстови отпечатъци бе. Я по добре с Нотариално заверен договор. Преди пациента да влезе в болницата да извикат нотариус, да напишат договор, да го заверят че и да го впишат. Да не си помисля някой да изклинчи, я доктори, а пациент. Че и яки наказателни клаузи да има в договора.

fallback