Снимка: архив Булфото

До края на годината във всички областни центрове ще бъде монтирана модерна апаратура за лъчетерапия, а в големите онкологични клиники ще бъде монтирана и апаратура за радиохирургия, каза във Велико Търново министърът на здравеопазването Петър Москов.

По думите му в страната има достатъчно професионалисти лекари, които могат да работят с подобна високотехнологична апаратура.

С модерния начин на лечение хората няма да търсят услуги на болници в Турция и Западна Европа и това е една от целите на правителството, посочи Москов, цитиран от БТА.

Според него над 300 млн. лв. са средносрочните инвестиции в тази посока.

Той заяви, че във Велико Търново многопрофилната болница и онкологичният център трябва да работят заедно, тъй като според новия закон за здравеопазването касата ще финансира лечение, което тези две лечебни заведения могат да осигурят, като взаимно се допълват.

Министърът каза, че тенденцията, заложена в закона, е ясно остойностяване на диагностично-лечебния процес, но не двойно и тройно изплащане на административни или стопански разходи. Средствата от касата ще са за пациенти, които имат ясен график за лечението, смята той.

Във Велико Търново той, заедно с министър-председателя Бойко Борисов, кмета Даниел Панов, заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и директора на Комплексния онкологичен център д-р Мария Рачева откри обновеното и ремонтирано отделение за лъчетерапия на стойност над 10,7 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase