Снимка: Архив Reuters
fallback

Нездравословното хранене при децата не води само до затлъстяване, а и до влошено здравословно състояние. Има деца с автоимунни заболявания, алергиите са станали ежедневие, има хормонални дисбаланси, алармира в ефира на Bulgaria ON AIR експертът по балансирано хранене Надя Петрова. По думите ѝ храненето не е единствен фактор за здравословното състояние на децата ни, но най-лесно би могло да се промени.

Запитани как се хранят тийнейджърите, те отговарят, че си угаждат, но все пак са запознати със здравословните начини на хранене.

"Понякога следя с какво се храня, но рядко се храня здравословно, макар че храната е от значение. Позволявам си удоволствието да е от по-голямо значение пред здравословното хранене", признава младо момиче.

Друга девойка се стреми към правилното хранене, но смята, че в малки количества нищо не вреди.

"Позволявам си да хапвам всичко, което искам в момента, но знам, че това ще бъде до време", споделя и тийнейджърка, която обещава в бъдеще да се обърне към правилното хранене.

Според думите на експерта Надя Петрова е много важно поведението на родителите вкъщи.

"Не можем да очакваме детето да яде по цял ден салати, ако вкъщи не се ядат салати. Същото важи и за газираните напитки. Промяната трябва да тръгне от родителите, а не да се опитваме да променяме децата си, без да променим нашето хранене", посъветва тя.

Според нея хората не трябва да мислят, че промяната в начина на хранене е сложно нещо. За да увенчаем начинаението с успех, трябва да се прояви последователност. Като първа стъпка може да предприемем пиенето само на вода и да изключим изкуствените напитки. Втора стъпка е да не се сяда за вечеря без салата на масата, предлага експертът.

"Тези стъпки да се изпълняват от всички в семейството, без изключения. Когато нещата се правят бавно и постепенно, нещата са трайни. В противен случай хората са стриктни само за кратък период от време", смята Надя Петрова.

Като друг проблем тя очерта, че здравословната храна е трудно достъпна на улицата, където има множество не дотам качествени храни. Според Надя Петрова има наистина пристрастяване към пакетираните храни, тъй като не е нормално човек да изпитва желание да яде точно определена храна.

"Когато например човек е гладен, му се яде или нещо сладко, или нещо солено, но рядко се случва да ни се ядат точно картофи или точно броколи. А с пакетираните храни човек се пристрастява към точно определено нещо, което е притеснително", даде пример експертът.

Надя Петрова коментира и строгите режими, които изключват цели групи продукти - веганство, суровоядство и т.н. По думите ѝ човек трябва да яде всичко, защото в противен случай тялото започва да изпитва дефицити, което неминуемо води отново до болести.

"Дали ще ядем рафинирани храни без ценни вещества или ще ядем храни, в които липсват напълно, резултатът накрая може да се окаже същият", заключи експертът.

Чуйте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

някой

преди 8 години

Салатката с ракийката - няма по-здравословно нещо от това!Прабаба ми и прадядо ми живяха до 100 години почти (деветдесет и нещо), като всеки ден сядаха да се хранят със задължителна салатка и поне 50 грама ракийка.

6

Анонимен

преди 8 години

Аз като малък, сладко малко са ми давали, само следобед от сладкарницата нещо.Но пък на село съм се научил да ям много зеленчуци (плодове по малко).После ме научиха да пия и ракия...Затова сега най тача салатата с ракията :DА сладко ям по малко ;)

5

Членска карта №7

преди 8 години

Не можем да очакваме детето да яде по цял ден салати, ако вкъщи не се ядат салатиДа разбирам ли, че експертката с цялата си експертиза, очаква по цял ден да ядем салати!??? Много сте забавни... Едно време на български му казвахме Много сте смешни!.

fallback