Снимка: Архив Reuters

Нездравословното хранене при децата не води само до затлъстяване, а и до влошено здравословно състояние. Има деца с автоимунни заболявания, алергиите са станали ежедневие, има хормонални дисбаланси, алармира в ефира на Bulgaria ON AIR експертът по балансирано хранене Надя Петрова. По думите ѝ храненето не е единствен фактор за здравословното състояние на децата ни, но най-лесно би могло да се промени.

Запитани как се хранят тийнейджърите, те отговарят, че си угаждат, но все пак са запознати със здравословните начини на хранене.

"Понякога следя с какво се храня, но рядко се храня здравословно, макар че храната е от значение. Позволявам си удоволствието да е от по-голямо значение пред здравословното хранене", признава младо момиче.

Друга девойка се стреми към правилното хранене, но смята, че в малки количества нищо не вреди.

"Позволявам си да хапвам всичко, което искам в момента, но знам, че това ще бъде до време", споделя и тийнейджърка, която обещава в бъдеще да се обърне към правилното хранене.

Според думите на експерта Надя Петрова е много важно поведението на родителите вкъщи.

"Не можем да очакваме детето да яде по цял ден салати, ако вкъщи не се ядат салати. Същото важи и за газираните напитки. Промяната трябва да тръгне от родителите, а не да се опитваме да променяме децата си, без да променим нашето хранене", посъветва тя.

Според нея хората не трябва да мислят, че промяната в начина на хранене е сложно нещо. За да увенчаем начинаението с успех, трябва да се прояви последователност. Като първа стъпка може да предприемем пиенето само на вода и да изключим изкуствените напитки. Втора стъпка е да не се сяда за вечеря без салата на масата, предлага експертът.

"Тези стъпки да се изпълняват от всички в семейството, без изключения. Когато нещата се правят бавно и постепенно, нещата са трайни. В противен случай хората са стриктни само за кратък период от време", смята Надя Петрова.

Като друг проблем тя очерта, че здравословната храна е трудно достъпна на улицата, където има множество не дотам качествени храни. Според Надя Петрова има наистина пристрастяване към пакетираните храни, тъй като не е нормално човек да изпитва желание да яде точно определена храна.

"Когато например човек е гладен, му се яде или нещо сладко, или нещо солено, но рядко се случва да ни се ядат точно картофи или точно броколи. А с пакетираните храни човек се пристрастява към точно определено нещо, което е притеснително", даде пример експертът.

Надя Петрова коментира и строгите режими, които изключват цели групи продукти - веганство, суровоядство и т.н. По думите ѝ човек трябва да яде всичко, защото в противен случай тялото започва да изпитва дефицити, което неминуемо води отново до болести.

"Дали ще ядем рафинирани храни без ценни вещества или ще ядем храни, в които липсват напълно, резултатът накрая може да се окаже същият", заключи експертът.

Чуйте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase