Източник: Reuters, архив

Червеното цвекло се слави като една от изключително полезните за здравето на организма храни. Славата му е заслужена, а ето и на какво се дължи.

В количеството от една чаша сурово червено цвекло могат да се открият 58 калории, 13 г въглехидрати, включително 9 г захар, 4 г фибри и 2 г протеин. То осигурява 1% от дневната нужда на организма от витамин А, 2% от нужния калций, 11% витамин C и 6% от необходимото за деня желязо. 

Червеното цвекло също така и е богат източник на фолиева киселина, манган, съдържа и тиамин, витамин B6, пантотенова киселина, холин, бетаин, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед и селен. 

Червеното цвекло е ценен източник на диетичен нитрат, за който се смята, че е сред основните причини за потенциалните му ползи за здравето, поради които то е изучавано отстрана на експертите. 

Така например проучване от 2008 г. изследва ефектите от консумацията на сок от червено цвекло сред доброволци в добро здравословно състояние. Установява се значително понижаване на нивата на кръвното налягане.

Според експертите ефектът се дължи на високите нива на диетични нитрати, съдържащи се в цвеклото. Тези резултати са потвърдени и от друго проучване, проведено през 2010 г. 

Оказва се, че червеното цвекло може да бъде ценна храна и за мозъка. Това твърдят изследователи от университета „Уейк Форест“ в САЩ. Те установяват, че консумацията на сок от червено цвекло може да подобри насищането с кислород в мозъка, като по този начин се забавя развитието на деменция при по-възрастните хора. 

Експертите поясняват, че с напредването на възрастта притокът на кръв в определени области на мозъка намалява и води до намаляване на когнитивните способности и вероятна деменция.

Повече полезна информация може да научите в рубриката „Хранене“ на здравно-медицинския сайт Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase