Снимка: Булфото, ахрив

Най-много нитрати има в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън и репичките. Тиквичките, краставиците и зелето също съдържат такива вещества, обяви пред Нова телевизия Донка Байкова от Българското дружество по хранене и диететика.

Според нея нитратите могат да бъдат и полезни, но в завишени количества водят до отравяне. Симптомите са гадене, повръщане и ефекти върху централната нервна система.

За да се защитим, трябва да накисваме спанака, пресния лук и пресния чесън във вода след закупуването им, съветва експертът. Краставиците пък трябва задължително да се обелят. 

"За да се предпазим от гастритогенния ефект, добре е да бланшираме зеленчука - нищо, че ще загубим част от витамините, и после да изхвърлим водата. Не трябва да консумираме увехнали марули", допълни Байкова.

"ЕС регламентира изисквания за съдържание на нитрати само в спанак, марули, салати тип "Айсберг" и детски храни, тъй като се смята, че те са с най-високо съдържание. За краставици, домати и репички няма норма в европейското законодателство", поясни д-р Десислава Бялкова от Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.

"Ние изследваме това, което се изисква по европейското законодателство, и в него за последните години няма нито един несъответстващ резултат. Българските производители спазват правилата", изтъкна д-р Бялкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase