Снимка: Reuters, архив

Георги Георгиев претърпява сложна операция от рак на стомаха в Националния онкологичен център. Там разбира за корупционната схема, която се шири в болницата.

"На шестия ден, след като ме вкараха от реанимация в отделението, идва един от лекуващите лекари, хирург, който казва, че трябва да заплатя 1450 лв. за съшивател... Обаче се налага втора операция и след втората операция доста време бях в реанимация.

Като излязох от реанимация, пак в отделението също се започна масирана атака от още един лекар, който не знам какъв се явява на хирурга, който ме оперира: "Парите, та парите". Обадих се на моите хора, казах им, те по канален ред разбират колко струва този съшивател и че 70% от тия пари взема лекарят. Реално струва между 350 лв. и 700 лв., а на мен ми искат 1450 лв.", разказа пред bTV потърпевшият Георги Георгиев.

Пациентът не е предупреден, че това ще му струва пари, защото медицинският консуматив не се поема от Здравната каса. Съшивателят, освен че не е задължителен, се оказва и с дефект. Това налага втора операция, която удължава престоя му в болницата с месец.

"Бях посъветван от лекар, също и от отделението, да не давам никакви пари, защото това е бизнес между отделни лекари с дадена фирма за съшиватели. Има и други случаи, при които идват и казват: "Вие трябва да заплатите тази сума!", но след свършен факт! Операцията е минала и след това се говори за пари", обясни потърпевшият.

Отказът на Георги да плати исканата сума, променя отношението към него. "Те дори не ми казаха какво трябва да направя след операцията, след като ме изпишат, какво трябва да ям, диета трябва ли да пазя. Абсолютно нищо не ми се казва какво аз трябва да правя след като изляза от болницата", оплака се още той.

"Потърпевши сме и съответно сме ядосани от търговията, която се развива в българските болници", коментира дъщерята на пациента Николина Петрова. "Не може той да лежи в реанимация и да идва доктора и да му казва: Какво става с парите? Не могат да нахлуват постоянно и да му казват: "До края на деня трябва да се дадат тези пари!” Това е абсурд!", настоя тя.

"Може би и за това нямаме вече лекари. Търговците остават тук в България!", възмутен е пациентът.

Оказва се, че случаят на Георги не е единствен. Националната пациентска организация всекидневно получава подобни сигнали.

А корупцията ще продължи, докато няма строги санкции, убедени са от пациентската организация, които предлагат да има процедура, при която автоматично да се прекратява договорът на болницата със Здравната каса, когато се констатира нерегламентирано източване на пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase