Снимка: Reuters, архив

Пчелното млечице е гъста бяла или кремава маса с особен мирис и кисело-сладникав вкус. Това е продукт, който пчелите отделят, за да хранят младите пчели работнички, търтеите и царицата-майка.

Пчелното млечице има висока биологична стойност и богат и колоритен хранителен състав. То бива обикновено и маточно. Вторият тип е с по-гъста концентрация и съдържа повече активни вещества. С него се храни царицата-майка, за да поддържа активния си метаболизъм.
 
Пчелно млечице наричаме още хранителни добавки, в чийто състав се съдържа пчелният секрет в най-голям процент от присъстващите активни вещества.
 
Активни съставки на пчелното млечице
 
Пчелното млечице е завършена функционална храна. В състава му влизат комплекс от 18 аминокиселини в структурите на десетки видове протеини, някои от които по функции се явяват физиологично активни ензими, а също и въглехидрати, липиди, витамини (В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, Н, PP), минерали и други. Редица от активните съставки (пептиди, протеини, стероли и други) обаче са слабо или само частично проучени.
 
Още за ефекта на пчелното млечице върху здравето ще прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase