Източник: Reuters, архив

През зимата, както и през ранната пролет, организмът е силно чувствителен на влиянието на околната среда.

През студеното полугодие имунната система се нуждае от допълнително поддържане и хранене, тъй като организмът е подложен системно на атаки на патологични микроорганизми, неблагоприятни климатични условия, липса на витамини в храната и изостряне на хронични заболявания.

За признак на слаб имунитет се смята честото боледуване от простудни заболявания (повече от 4-6 пъти на година), рецидиви на хронични заболявания като херпес, стоматит, бронхит и други, както и бърза уморяемост, поява на алергии и емоционална лабилност.

На първо време трябва да се осигурят на организма вещества, които ще подпомогнат имунната система да функционира пълноценно.

В полза на имунната система е да се консумират зеленчуци и плодове преди хранене. Без наличието на друга храна в храносмилателната система, витамините и останалите полезни вещества се усвоят по-ефективно.

Подходящи храни за подкрепа на имунната система и възстановителните процеси са храните и напитките с антиоксидантно действие, които включват повечето плодове и зеленчуци,особено тези с тъмнозелен, червен и оранжев цвят. Препоръчителното количество е поне по 400 г на ден.

Полезни са и други растителни храни като чесън, кромид и праз лук, съдържащи сулфиди, съединения на сярата, които не само засилват имунитета, но и потискат растежа на микробите и намаляват възпалителните процеси.

Кои са другите ценни храни за този сезон прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase