Източник: Личен архив
fallback

Д-р Росица Кръстева Русева е завършила Медицинския университет в София през 1994 г., като след това има придобити две специалности - вътрешни болести (2001 г.) и онкология (2005 г.). От 2013 г. е в МБАЛ Сердика – отделение по медицинска онкология.

- Д-р Кръстева, какви са наблюденията Ви относно честотата на рака на гърдата през последните 20 години? Какво е развитието на профилактиката и лечението?

Тенденцията е за увеличаване честотата на тези заболявания. Но въпреки това, те се откриват в по-ранен стадий. Това важи както за България, така и за целия свят.

Всъщност, при рака на гърдата, благодарение на медиите и на пациентските организации, профилактичните прегледи са налице. У нас няма скрининг за това заболяване, няма национална програма за превенция на рака. Въпреки това, жените са достатъчно грамотни, може би и работодателите също обръщат внимание, така че - правят се профилактични прегледи, жените ходят на тях и смятам, че това е една стъпка напред в ранната диагностика на този рак. 

По отношение на превенцията, това, което би трябвало всяка жена да знае и може да се направи, е да има нормално балансирано хранене. Консултации относно предиспозицията към рак на гърдата, както и генетичните тестове, би трябва да се провеждат, само ако в рода има такива заболявания. Това означава, че ако майката или бабата имат рак на гърдата или яйчника, рискът е по-висок. 

По отношение на лечението, аз съм щастлива, че съм свидетел на развитието на онкологията, защото през тези 20 години се въведоха много нови неща и стъпките, които се направиха в химиотерапията, са огромни. Не само заради откриването на таргетната терапия и на много други цитостатици. Като цяло, болните живеят много по-дълго, отколкото преди 20 години. Просто днес ние лекуваме много повече рак. 

Революционни са всички таргетни агенти, защото те всъщност блокират тумора с определени рецептори, това е смисълът. В крайна сметка, ракът е едно системно заболяване, нищо, че е генетично. Ако успеем да потиснем развитието на този тумор или да блокираме причината, която е отключила това заболяване, значи можем да го държим в контрол, което е най-важното. 

Аз бих казала, че това е една революция, защото 20 години не са много, но стъпките са постепенни, упорити и действително те са големи. 

- Кои са рисковите фактори за развитието на рака на гърдата?

Има значение храненето, наднорменото тегло, дали жената е раждала, дали е кърмила. Това са т. нар. „ниски рискове“, които могат да предизвикат рака на гърдата. Вече сред тези фактори, които крият по-висок риск, е фамилната обремененост, както споменах. 

Няма някаква нокса като вирус или йонизираща радиация, която да води до развитието на рак. Тя би могла, но може би в експериментални условия. По принцип този вид фактори водят до съвсем друг тип злокачествени заболявания, за рака на гърдата това не важи.

Цялото интервю може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback