Снимка: Reuters

Американската администрация по храните и лекарствата издаде строги предупреждения срещу използването на медицински интрумент за отстраняване на миома и фиброзни образувания.

 
Става дума за пособието, известно като морселатор. Чрез него обикновено се отрастранява матката през едносантиметров отвор в коремната стена чрез електро-механично раздробяване.
 
По този начин се запазва основното предимство на минимално инвазивната хирургия – да не се отваря коремната кухина чрез разрез. Така пациентките се възстановяват много бързо и 5-6 часа след операцията те могат да бъдат изписани.
 
Специалистите обаче се опасяват, че една такава интервенция крие много рискове, като например в женското тяло да останат неизвадени парченца от раздробената матка, които автоматично стават предпоставка за развитие и разпространение на раковите клетки из цялото тяло.
 
Съмнения относно безопасността на инструмента за пръв път бяха изказани миналата година от виден бостънски хирург, чиято съпруга почина след такава операция.
 
Впоследствие се разбра, че в нейното тяло са останали парчета от раздробената матка, които на практика „отровили“ организма й, преди останалите ракови клетки да се разпространят.
 
В повечето болници в Щатите хирурзите малко по малко се отказват от употребата на морселатора.
 
Той продължава да се ползва често в Масачузетската болница например, но там преди интервенцията се използва нова техника, при която матката първо се поставя в „напомпана чанта“, след което се нарязва на парчета и изважда от тялото.
 
Още полезна информация ще намерите на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase