Снимка: Puls.bg

Първи форум на Европейския мозъчен съвет в България се проведе днес в „Шератон“. На събитието присъстваха водещи европейски фигури, чиято дейност е насочена към подобряване лечението на мозъчните заболявания.

Целта на форума бе да се представят предизвикателствата и възможностите пред българските специалисти по неврология, неврохирургия и психиатрия във време на криза и икономически затруднения, разглеждайки ги в контекста на европейските реалности и перспективи.
 
В обхвата на програмата бяха поставени въпроси, свързани с лечението и грижите за хората с мозъчни заболявания и икономическите мащаби и социалната цена, която плаща обществото за това, и спешната необходимост мозъчните заболявания да се определят като приоритет в системата на здравеопазването. Не на последното място лекторите изложиха своите аргументирани доводи за необходимостта от насочено финансиране за фундаментални изследвания, което е обвързано с успешната профилактика на мозъчните заболявания и широката обществена информираност и съзнание за прилагането й у населението.
 
Форумът бе открит от проф. Николай Габровски, председател на организационния комитет на Европейския мозъчен съвет – България и началник на клиниката по неврохирургия в УСБАЛСМ "Пирогов".
 
"Нашата задача е да обединим усилията на специалисти и засегнати от мозъчни заболявания, опита и подкрепата на Европейския мозъчен съвет, за да дискутираме и разпространим в България посланията на инициативата „2014 – Европейска година на мозъка“, посочи той.
 
По неговите думи основната цел на специалистите е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяванията на мозъка, тъй като те са твърде важни за финансирането и вниманието, които получават, да се обмени опит, който ще позволи по-добро лечение за пациентите и да се предприемат нови крачки по пътя на интеграцията на хората с такива здравословни проблеми така, че болестта им да не е вече стигма.
 
При откриването поздравителен адрес бе прочетен от името на служебния министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, който горещо приветства инициативата на Европейския мозъчен съвет. Той изтъкна високата квалифицираност на невролозите в България и пожела на участниците в събитието успешна и ползотворна работа.
 
Първата лекция за деня изнесе проф. Мери Г. Бейкър, президент на Европейския мозъчен съвет и на Европейската федерация на неврологичните асоциации, чиято тема бе „Обществени и здравни предизвикателства пред Европа“.
 
По нейните думи средствата, които всяка година Европейският парламент отделя за разходи, свързани със заболяванията на мозъка, надхвърлят 800 млрд. евро. Това е много повече, отколкото се дава за онкологични заболявания и диабет например.
 
Въпреки това обаче харчовете са огромни и дори една такава сума не е достатъчна. Опасенията на Световната здравна организация са, че тези пари няма да достигат все повече и повече.
 
Това е така, защото обикновено се изчисляват преките разходи – за болнично лечение и медикаменти. Но съвсем друг е въпросът колко струва поддържането на пациентите в социален аспект, които често остават нетрудоспособни и са в тежест за себе си и за семейството си.
 
Обикновено така се случва с хората, страдащи от болестта на Паркинсон и тези, които са получили инсулт. Те струват скъпо на здравната система и оттам – на всяко отделно национално правителство.
 
Проф. Бейкър посочи, че с увеличаването на средната продължителност на живота в световен мащаб, хората боледуват все повече. В същото време лекарите не достигат и средно те могат да ни отделят едва 12 минути от работния си ден, за да ни окажат помощ.
 
Продължението на статията ще намерите на Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase