Източник: Reuters
fallback

Само за последните няколко години числото на болните от диабет нарастна драстично, засягайки 347 млн. души в световен мащаб. Очаква се това число да се удвои през следващите години. 

Медикаментите, които третират заболяването, могат само да повлияят на симптомите. Към момента няма лечение, което да излекува.

Данните на ново проучване сочат, че изменена версия на медикамента никлозамид, който се използва за унищожаване на чревни паразити, може да третира самата причина за заболяването. 

Изследователите се опитват да намерят начини да помогнат на диабетиците, при които подобна стъпка не може да се изпълни. Диабет тип 2 води до невъзможност тялото ефективно да използва инсулина – хормон, който метаболизира кръвната захар.

В много случаи може да се стигне до инсулинова резистентност и повишаване нивата на кръвната захар. 

Основната причина за инсулинова резистентност е натрупването на излишни мазнини в клетките на черния дроб и мускулните тъкани, обясняват учените. Мазнините нарушават нормалната функция на хормона.

В резултат на това, глюкозата остава в кръвообращението, като уврежда тъканите и води до слепота, увреждане на черния бъбреците, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми. 

По време на лабораторни проучвания, изследователите от Rutgers University правят изменения на медикамента никлозамид като успяват да отстранят излишната мазнина. 

Данните от проучването са публикувани в Nature Medicine.

 

Още интересна и полезна здравна информация може да намерите в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

А не е ли

преди 9 години

по просто да се намали захарта и солта във всички храни дето ги ядем?

fallback