Източник: Reuters

Умората е сред най-често срещаните симптоми сред хората, страдащи от множествена склероза. Основната причина за това е недостигът на сън – състояние, което често остава недиагностицирано, сочи ново проучване. 

Проведено сред повече от 2300 души, страдащи от дегенеративното заболяване, проучването установява, че повече от 70% от пациентите страдат от едно или повече нарушения, засягащи съня. 

Умората може значително да повлияе на всяка функция на организма, а също така и на хода на болестта. Новото проучване е начин да се подчертае важността от диагностициране на проблемите със съня при тези пациенти. 

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което засяга централната нервна система. При него се уврежда миелина, който „обгръща“ нервните влакна в мозъка и гръбначния мозък, като ги изолира. Когато той е нарушен, се смущава и предаването на сигналите между мозъка и различните части на тялото. 

Въпреки че точната причина за развитие на заболяването не е ясна, се смята, че генетични фактори, както и такива от околната среда, може да повишат риска.

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe