Източник: Reuters

Когато стане дума за мазнини много хора се объркват относно правилният избор, както и причините, поради които да отбягват едни и предпочитат други. Къде се крие ползата и къде е вредата при мазнините? Кои са фактите, които не знаем за тях?

Наситените мазнини не са най-лошото нещо

Ако искате да ограничите определени наситени мазнини, изборът да си замените с рафинирано нишесте или захар не е правилният. Например, вместо масло, да използвате желе, сладко или мармалад. 

Полезният избор е, когато наситените мазнини се заменят с ненаситени. Например вместо обикновено масло, да се използва фъстъчено или бадемово. 

Никога не бива да консумирате трансмазнини!

Докато наситени мазнини се намират в умерени количества в здравословни храни като риба и зехтин, трансмазнините категорично трябва да бъдат отбягвани. 

Тези изкуствени мазнини нямат никаква хранителна стойност и повишават нивата на „лошия“ LDL холестерол, като в същото време понижават тези на „добрия“ HDL холестерол. Това значително увеличава риска от развитие на сърдечно заболяване и диабет.

 

Повече полезна информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase