Снимка: Reuters

Ракът на простата може да се окаже усложнение от половопреносимо заболяване.

 Учени от Университета в Калифорния тестват човешки клетки от простата в лабораторни условия. Те откриват полова инфекция, наречена трихомониаза, която смятат, че стимулира растежа на рака.
 
Смята се, че трихомониаза инфектира 275 млн. души в световен мащаб и е най-често срещаната невирусна инфекция, предавана по полов път. Често не се проявяват никакви симптоми и човек може и да не подозира, че е заразен.
 
При мъжете може да се наблюдава сърбеж или дразнене в самия пенис, както и парене по време на уриниране и еякулация. Може да се появи и отделяне на секрет с белезникав цвят от мъжкия полов орган.
 
Жените може да изпитат сърбеж или болка в областта на гениталиите, дискомфорт при уриниране или отделяне на течност с неприятна миризма, подобна на риба.
 
Настоящото проучване не е първото, което показва връзка между трихомониазата и рака на простатата. При друго такова от 2009 г. се открива, че при една четвърт от мъжете, които имат рак на простатата, се споменават симптомите, характерни за инфекцията. При тези пациенти също така се регистрират напреднали тумори.
 
 
Останалата част от публикацията ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase