Снимка: Reuters

Излагането на замърсен въздух крие сериозен риск от развитието на шизофрения и аутизъм. Това установили учени от Рочестърския университет.

Откритието важи особено много за най-малките. Оказва се, че бебетата, изложени на действието на силно замърсен от трафика въздух в майчината утроба и в първата година след раждането им, са по-застрашени от появата на тези две заболявания.
 
Учените изследвали последиците от замърсяването върху развитието на индивидите чрез експеримент с мишки. Част от тях вдишвали филтриран въздух, а останалата била изложена на замърсен въздух, какъвто е този в големите градове в САЩ.
 
След почти година мозъците на мишките, дишали мръсен въздух, били силно възпалени. Това довело до разширяване на страничните вентрикули на мозъка и слабо развитие на бялото мозъчно вещество, което съдържа аксоните на невроните.
 
Това разширяване на вентрикулите било три пъти по-голямо от стандартните размери, които се наблюдавали при мишките, които пълнили дробовете си с филтриран въздух.
 
Като следствие е отчетено силно увреждане на т. нар. „мазолесто тяло“ - проводника на нервните окончания между лявото и дясното полукълбо на мозъка. Това от своя страна причинило на индивите сериозни конгитивни, социални и поведенчески разстройства, напълно съвпадащи с основните  симптоми, характерни за аутизма и шизофренията.
 
 
 
Продължението на материала можете да видите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase