Източник: Reuters
fallback

Учени от Кралския университет в Лондон са идентифицирали ген в сивото вещество на мозъка, който според тях е отговорен за интелигентността.

Изследователите са разгледали външната кора, която представлява най-външната обвивка на мозъка. Според предишни изследвания кортикалната дебелина е тясно свързана с умствените способности, паметта, вниманието, възприятията, съзнанието, мисленето и езика, но досега нямаше доказателство, точно кои гени са свързани с тези закономерности.

Научният екип начело с д-р Кинг, прави тестове на група 14-годишни тийнейджъри с ЯМР. Целта е да бъдат определени тяхната вербална и невербална интелигентност, както и да се разгледат структурните различия между тях.

Изследователите разглеждат повече от 54 000 генетични варианти, евентуално участващи в развитието на мозъка. Те откриват, че тийнейджърите, носещи определен ген имат тънка кора в лявата мозъчна хемисфера, особено в предната и слепоочния дял и се представят по-добре на тестове за интелектуална способност.

Генетичната промяна засяга експресията на гена NPTN, който кодира протеин, действащ на невронни синапси и следователно отразява комуникацията на мозъчните клетки. 

Резултатите показват, че някои разлики в интелектуалните способности могат да са резултат от намалената функция на NPTN гена в определени участъци на лявата мозъчна хемисфера. 

 

Повече полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 10 години

Предполагам, че става въпрос за гена интелиген, от доста време подозирах, че е така.

fallback