Източник: Reuters

Бактерия, причиняваща хранително отравяне, може да играе роля за развитието на множествена склероза, твърдят американски учени. 

Лабораторни тестове на изследователи от Weill Cornell Medical College откриват, че токсин, синтезиран от рядък щам на бактериятаКлостридии перфрингенс, предизвиква увреждания в мозъка, подобни на тези, причинени от множествена склероза.

Предишно проучване на екипа идентифицира същия щам при жена, засегната от множествена склероза. Учените обаче обръщат внимание, че са необходими допълнителни изследвания, които да проучат връзката в дълбочина.

Точната причина за развитието на множествена склероза все още не е ясна, но се смята, че заболяването се дължи на генетична обособеност, в комбинация с фактори на околната среда. 

Бактерията Клостридии перфрингенс, която се намира в почвата и замърсеното месо, което не е преминало необходимата топлинна обработка, има различни щамове. При повечето случаи инфекцията се появява като хранително отравяне – диария и стомашни спазми, които обикновено отшумяват за ден – два. По-рядко бактерията може да причини и газова гангрена. 

Останалата част от материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase