Източник: Reuters
fallback

Розовият лишей е заболяване, което се характеризира с появата на червеникави петна по кожата. Болестта е вид остро протичаща дерматоза, която след периода на ремисия, протича без данни за рецидиви.

 Заболяването се счита за вирусно обусловено. Учените са изолирали за причинител човешкия херпесен вирус 7 или HHV – 7 от плазмата на болни. Това доказва връзката между развитието на заболяването, неговото циклично протичане и създалия се последващ имунитет. Появява се особено често след обличане на мръсно бельо или след рецидив на херпесна инфекция у човек.
 
Развива се предимно между преходните сезониесен и пролет. Най-често страдат пациентите между 15 и 35 години. Започва с кръгловато или овално зачервено петно с големина около 3-4 сантиметра. Специалистите по кожни болести афоризират появилия се обрив и го сравняват с медальон, защото има фино-червеникава периферия и жълтеникав център.
 
При дебют на обривните плаки най-често се разполагат в областта на туловището и по-рядко по другите места от тялото. Появяват се много фино надигнати розови петна с овална форма, покрити с белезникави люспи. Лезиите се разполагат симетрично. В началото имат размерите на грахово или бобено зърно, като постепенно могат да прогресират на големина и да добият форма на монети от един лев.
 
 
Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

do 2

преди 10 години

При мен беше от глутена. Алргията ми от глутен и с антибиотици са я лекували. Само споделям - ти сам решаваш какво да правиш.До сега съм имал 2-3 по-сериозни проблем, които си излекувах сам. Докторите имаха перфектно, научно издържано обяснение, защо не могат да излекуват едно или друго. Оказа, се, че почти всичко се лекува стига човек да не ходи по лекари. Разбира се да те диагностицират добре могат, това е факт.

2

Докторите са доктори

преди 10 години

До докторите са идиотиДрън-дрън! Какъв глутен те тресе бре, човече? Розов лишей най-често се хваща от ново неизпрано бельо или дреха! Аз го лепнах от бански Speedo. Лекува се трудно и с постоянство - има си мехлеми. Задължително, ама суперзадължително е да не се мокрят петната, докато трае лечението! Никакво къпане! Иначе всичко е безполезно!Задължително перете новозакупени белзо и дрехи, които ще се допират до кожата ви, преди да ги облечете за първи път!

1

докторите са идиоти

преди 10 години

След като ме лекуваха с каво ли не за розов лишей - безуспешно сам се заех със случая. Алергия към глутен води до изтъняване на дебелото черво и от там проникването на определени бактерии от дебелото черво в корем. Това е причината. Спираш глутена - изчезва лишея. Докторите да си скрият дипломите там, дето слънце не ги огрява.

fallback