Източник: Reuters

Оказва се, че психичните отклонения при левичарите се изявяват не толкова с променливо настроение и склонност към депресия и биполярно разстройство, колкото под формата на психози от рода на шизофренията. До тази констатация стига изследователски екип от пет американски университета, в това число Йейл, Айова, Калифорнийския, Тексаския.

Работата на екипа потвърждава откритата по-рано генетична връзка между изявата на лявата ръка и шизофренията, се пише в сп. SAGE Open.

В изследването си учените пресмятат броя на левичарите и пишещите с дясна ръка сред 107 пациенти в психиатрична клиника. Те установяват, че числото на левичарите, страдащи от проблеми с настроението е същото като в общата популация – 11%, за разлика от психотичните разстройства, където процентът е значително повишен – 40%. Особеното при страдащите от психотични разстройства е, че те губят връзка с реалността.

Знаейки за корелацията между изявата на лявата ръка като доминираща и шизофренията, може да се изгради ефективна профилактика на заболяването и неговата ранна диагностика. 

През 2007 г. е открит първият ген, който играе ключова роля за функционалната асиметрия на главния мозък. Същият този ген LRRTM1, който е отговорен, за доминирането на лявата ръка, оказва влияние и на това кое от полукълбата ще контролира речта и разбирането на езика и кое ще отговаря за емоциите. При левичарите това разпределение е обратно, тоест при тях в дясното полукълбо се залага контрола на речта, а при десничарите е лявото.

Същият ген е виновен и за неравномерната активност на мозъчните отдели, което стои в основата развитието на шизофренията. 

Още интересна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase