Снимка: МЗ

Близо 25 000 души са се явили на безплатен скринингов преглед, след като са получили покана по проект „Спри и се прегледай“ на Министерството на здравеопазването.

От 250 000 поканени жени на възраст между 25 и 60 г. за преглед на маточната шийка са се отзовали 14 746. На поканите си за преглед на дебелото и правото черво са се отзовали 5 283 от общо 100 000 поканени мъже и жени над 50 г. От безплатен скринингов преглед за рак на гърдата са се възползвали 4 472 от общо 50 000 поканени жени на възраст от 50 до 69 г., съобщиха организаторите.

Още по темата

Общо поканени по проекта са 400 000 българи. Предстои изпращане на повторни покани до хората, които не са успели да се възползват от правото си на безплатен преглед в рамките на посочените в поканите срокове.

Данните показват, че 7.3% са се отзовали на поканите за преглед  за рак на гърдата, 4,8% за рак на маточната шийка и 4,2% за рак на дебелото и правото черво. Стойностите отчитат, че тестваният модел за скрининг е заработил.

Основната идея на проект „Спри и се прегледай“ не е да се прегледа цялото население – това ще бъде задача на бъдеща национална програма.

Целта му е да се тества и изработи модел за провеждане на скрининг. Резултатите от него и натрупаният опит ще са от ключово значение при изработването на бъдещата национална скринингова програма. Когато тя започне да се прилага, покани ще получават всички български граждани, които попадат в съответните възрастови групи, посочва Катя Ивкова, ръководител на проекта.

Получаващите покани се избират по автоматизиран начин чрез системата на Националния скринингов регистър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase