Снимка: Ройтерс

Стряскащи данни в световен мащаб показват повишена заболеваемост и смъртност от рак. 1 500 000 жени годишно развиват рак на гърдата например, а 950 000 жени и мъже заболяват от рак на дебелото и правото черво. В повечето напреднали страни обаче организираните скринингови прегледи са доказали своята ефективност за намаляването на случаите.

Открит навреме, ракът е лечим. Скринингът, който има за цел да открие изменения при здрави хора, преди те да са се превърнали в рак, е от голямо значение за ранната диагностика.

У нас обаче никога не е имало национален скрининг. Държавата е длъжник в това отношение на нацията, категорични са водещи специалисти.

Изследвания на 400 000 българи са предвидени по проекта „Спри и се прегледай“ на Министерството на здравеопазването, който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси". Националната кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания включва тест на 250 000 жени във възрастта 25-60 години за рак на маточната шийка, 50 000 прегледа на жени между 50-69 години за рак на млечната жлеза и 100 000 прегледа на жени и мъже, навършили 50-годишна възраст за рак на дебелото и правото черво.

Различни административни и технологични проблеми обаче са забавили проекта с общ бюджет около 19 млн. лева, който е започнал през май 2009 година. Първите 150 000 покани за преглед са изпратени в края на май тази година, а от 5 юни насам, когато са започнали първите скринингови изследвания, са прегледани 45 души. Настоящият краен срок за изпълнение е 21 декември 2013 година.

Процесът по подбор на поканените за скринингов тест е автоматизиран и на случаен принцип. Покана може да получи всеки, който не е регистриран като заболял, не е преминал през съответното изследване през последната година и е във възрастта, определена за конкретната целева група. По трите локализации рак до края на годината ще бъдат изпратени още 250 000 покани.

Поканата идва по куриер и трябва да се активира в следващия месец. Всеки неявил се ще получи задължително и втора покана след време. Втората селекция ще бъде направена в края на юни, а третата в края на юли.

Има обаче опасност да връщаме европейски пари, ако прегледите не се осъществят по една или друга причина. Към момента договори за прегледите са сключени с 19 лечебни заведения в периода 16 април-15 май, предстои подписване на още 13 договора.

Катя Ивкова, ръководител на проекта, си обяснява неголемия им брой с многото пациенти, които имат здравните заведения. Факт е обаче, че не във всички райони има сключени такива договори и затова първата селекция покани са съобразени и с това. Може да се регистрира дори един лекарски кабинет, обясниха от здравното министерство.

Освен информация за скрининговото изследване, поканата съдържа и уникален код, с който лицето попада в системата. Не е необходимо направление за прегледа, а само да се носи поканата.

По данни на националния раков регистър за 2010 година, в България годишно 1109 жени заболяват от рак на маточната шийка, 3655 – от рак на гърдата, 4488 жени и мъже заболяват от рак на дебелото и правото черво. По-икономически развитите райони са свързани с по-голяма заболеваемост и смъртност от ракови заболявания.

Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка. Най-високата заболеваемост е регистрирана в област Плевен, най-ниската в област Пловдив. Най-много напреднали стадии на заболяването се откриват в София. Процентът е обидно висок, заяви онкогинекологът доц. Никола Василев по време на семинар по проекта.

Ранно започване на полов живот, честа смяна на сексуални партньори, понижен имунитет и тютюнопушене са сред причините за рака на маточната шийка. Човешкият папиломен вирус (HPV), предаван по полов път, е с най-голямо клинично доказано значение.

В Европа ежегодно от рак на гърдата се разболяват 350 000 жени и 130 000 умират. В момента у нас 40 000 жени живеят с тази диагноза. Ежегодно се разболяват още около 3 000. София, Пловдив, Варна и Бургас са районите с най-висока заболеваемост.

Профилът на жената, застрашена от рак, най-общо изглежда така – високообразована, подложена на стрес, нераждала или родила късно и некърмила, с живот, който не позволява рационално хранене, нормален сън и отдих. Това заболяване е заболяване на организацията, обобщи д-р Зинаида Гаранина, хирург-мамолог. Скринингът постига до 90% ранно откриване на този вид рак.

Ракът на дебелото и правото черво се характеризира с голяма честота, висока смъртност и откриване в сравнително късен стадий. 90% от болните са над 50 години, след което рискът се удвоява на всеки 10 години.

У нас ракът на дебелото и правото черво заема трето място по заболеваемост и при двата пола. Очаква се броят на новите случаи за 2013 година да достигне 5072, като тази тенденция към нарастване е постоянна от 1981 година насам.

Освен на генетиката, голямо значение се отдава на злоупотребата с алкохол, на тютюнопушенето, затлъстяването, заседналия начин на живот. Една четвърт от новозаболелите могат да не развият едно заболяване, когато има добра превенция и добър хранителен режим, комбиниран с физическа активност, каза д-р Елка Георгиева, хирург-онколог.

След като ракът веднъж се е развил, лечението на заболяването става много по-трудно и по-малко успешно. Спри и се прегледай! Скринингът може да открие изменения при здрави хора, при които няма симптоми, преди те да са се превърнали в рак, а вероятността за успешно лечение на предракови състояния е значително по-голяма. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase