Снимка: Булфото, архив

Ниската здравна култура, неинформираността и страхът са основните причини хората да не ходят на профилактични прегледи, заяви в Разград Лили Асенова, представител на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Тя е част от мобилния екип по проекта "Спри и се прегледай", който бе представен в лудогорския град. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на  човешките ресурси" и е на обща стойност е 19,5 млн.лв.

Лили Асенова посочи, че има близо 60 вида рак, но не всеки може да бъде открит чрез скрининг, докато ракът на маточната шийка, на млечната жлеза и на дебелото черво могат. И колкото по в ранен стадий се обхване едно от тези заболявания, толкова е по-успешно лечението, толкова по-малко пари ще се дадат за лечение на онкологично болен и самият човек, семейството и близките му няма да страдат, заяви тя.

Специалистът подчерта, че до края на годината се предвижда да бъдат прегледани 400 хиляди души от възрастовите групи, които са изложени на най-висок риск към тези заболявания.

Целевата група за скрининг на рака на маточната шийка включва жени на възраст от 25 до 60 години. За рака на млечната жлеза - от 50 до 69 години, а за рака на дебелото и правото черво - жени и мъже, навършили 50 годишна възраст, посочи Асенова.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase