Източник: Reuters
fallback

Тест, който може да открива седем класа на рак на гърдата, може да бъде достъпен до две години във Великобритания, твърдят учени. Той може да спомогоне по-ефективно лечение на туморното заболяване. Към момента при рутинни прегледи за рак на гърдата се търсят два биомаркера.  

Учените вече са установили, че ракът на гърдата може да се раздели на 10 различни класа, въз основа на генетичния код на конкретния пациент. Те могат да бъдат идентифицирани с помощта на генетично профилиране, което обаче се оказва скъпо и непрактично. 

Всеки вид на туморното заболяване има различно въздействие върху процента на преживяемост. 

Новият тест, който е разработен от Андри Грийн и неговия екип от Университета в Нотингам, може да сканира 10 ключови белтъка, които идентифицират седем различни вида рак на гърдата. 

По време на проучването учените търсят характеристиките на всеки един клас на туморното заболяване сред 1073 туморни проби от тъкънна банка. Учените откриват, че 93% от тях се „вписват“ в един от седемте класа, докато останалите 7% не могат да бъдат категоризирани. 

Последваща проверка установява, че седемте класа са дефинирани чрез различни комбинации и нива на 10 белтъка, които се намират в раковите клетки. 

Сред тях са вече идентифицираните протеини в туморните клетки на гърдата - естрогенния рецептор и HER2, както и други, които понастоящем все още не са тествани, като HER3, HER4a и p53. 

Този тест може да бъде важна стъпка към реализирането на персонализираната медицина и да спаси милиони души по целия свят. 

Данните от проучването са публикувани в British Journal of Cancer.

  

Още полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 10 години

Ох котьооо!

fallback