Снимка: архив, Reuters

Грейпфрутът и някои други цитрусови култури могат да предотвратят развиването на поликистоза - наследствено бъбречно заболяване, съобщи сп. British Journal of Pharmacology. Това си свойство цитрусовите плодове притежават благодарение на веществото нарингенин, което им придава горчив вкус.

Бъбречната поликистоза е генетично заболяване, при което в двата бъбрека се оформят и прогресивно нарастват множество кисти, водещи до хронична бъбречна недостатъчност. Заболяването съществува под две форми - автозомно доминантна и автозомно рецесивна.

При първата предаването на гена в поколението задължително ще доведе до клинична изява на болестта. При втората е необходимо съчетанието на два гена, съответно от хромозомата на бащата и на майката, за да се развият симптоми.

Унаследяването само на един ген прави човека носител и той може да го предаде в своето поколение.

Учени от редица британски университети са се опитали да установят дали могат да "блокират" заболяването.

Робин Уилямс от кралския университет "Холоуей" и неговите колеги са изучили свойствата на нарингенина. За целта те са използвали едноклетъчната амеба Dictyostelium, която при определени условия образува многоклетъчни тела със сложен строеж.

Тя се е превърнала в "индикатор" на това как нарингенинът регулира протеина PKD2, свързан с възникването на поликистозата. Оказало се, че природното вещество, съдържащо се в цитрусовите плодове, може да блокира образуването на кисти.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase